torsdag 7 juli 2016

Nyttig hallon- och chokladglass på pinne

Godmorgon! I helgen gjorde jag dessa goda ekologiska glassar utan laktos, gluten eller socker. Med naturliga ingredienser som gör gott för kroppen går det att njuta av god glass med gott samvete. Här kommer receptet på ett ungefär! Jag gillar att höfta lite och blanda i mer av någon ingrediens om det verkar behövas för konsistens eller smak...

Jag har använt mig av glassformar i rostfritt stål som jag tycker mycket om. De är snygga och funktionella och dessutom bra ur miljösynpunkt och bra om du som jag vill undvika plast. De är köpta på lovelly som har fina ekologiska, giftfria produkter. Det går såklart bra att använda andra glassformar eller om du inte har några, häll smeten i dubbla lager muffinsformar. 



Till ca 4 glassar behövs: 

Hallonglassen:
1,5 dl tinade ekologiska hallon
1-2 dl krämig kokosmjölk (jag föredrar Garants rosa tetraförpackning)
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk mandelsmör eller annat nötsmör, tex cashewnötsmör
3-5 tsk honung eller agave

Chokladglassen: 
1 avocado
1 dl krämig kokosmjölk
2 msk raw kakaopulver
1 msk starkt kaffe
1 tsk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk lakritspulver (kan uteslutas)
en liten nypa salt
3-5 tsk honung eller agave

Mixa i en mixer eller med stavmixer alla ingredienser till hallonglassen utom honung/agave till en krämig massa. Tillsätt sötningen efter smak och mixa igen. Häll smeten i glassformar, lämna plats upp till kanten för chokladglassen. Skölj ur mixern och mixa på samma sätt chokladglassen och smaka av med sötningen. Häll chokladglassen ovanpå hallonglassen. Ställ in i frysen ca en timme och sätt därefter i glasspinnar eller som jag, små kaffeskedar som används som glasspinne. Låt frysa ytterligare minst 4 timmar. 

När glassen ska ätas, spola av de rostfria formarna med varmt vatten några sekunder tills du försiktigt kan lossa glassen ur formarna. 

Vad härligt det är med sommar! Jag njuter verkligen. Här kommer några bilder ifrån min sambos föräldrars landställe, det är så avkopplande, tyst och lugnt att vara där. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar