Denna Valborgshelg bjuder jag gärna på den här soppan, kanske som en liten förrätt? Eller som en snabblagad lunch imorgon. Den är krämig och mild i smaken och krutongerna bryter fint av i konsistensen med sin krispighet. Här ryms mycket grönsaker och trots grädden känns den hälsosam. Här kommer receptet:
3-4 personer
1/2 blomkålshuvud
1 knippe sparris
1 knippe vårlök
1 morot
1 klyfta vitlök
3 dl grädde
5 dl mjölk
2 tärningar buljong eller 2 msk buljongpulver
Olja, vatten, salt, peppar
Krutonger och sparrisknoppar att toppa med samt bröd att servera till om det är en huvudrätt
Strimla vårlöken och pressa vitlöken och fräs i en kastrull/gryta med olja och smör några minuter. Skär under tiden sparrisen i grova bitar (lägg undan knopparna), blomkålen i buketter och moroten i bitar. Tillsätt till kastrullen med mjölk, grädde och buljong. Sjud 8-10 minuter.
Mixa slät med stavmixer. Späd eventuellt med lite vatten och tillsätt salt och peppar efter smak.
Om du vill göra krutonger skär du vitt bröd i små tärningar och steker på medel/hög värme i smör tills de blir krispiga (tillsätt gärna pressad vitlök till smöret innan du lägger i brödet, det gjorde jag) Stek även sparrisknopparna i smör. Toppa soppan med krutonger och sparrisknoppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar