Macarons; fina små bakverk i alla möjliga färger! De är otroligt vackra, goda och perfekta att bjuda på. De kan dock bli lite väl söta för min smak. Därför uppskattade jag de här med citronkrämfyllning väldigt mycket! De är lite syrliga och absolut min favorit av de jag har bakat hittills.
Att göra macarons kräver mycket övning. Men när man väl får till det blir de så vackra!
Ingredienser:
I receptet står det att man ska låta äggvitorna stå över natten. Det gjorde inte jag men resultatet blev bra ändå. Jag separerade äggen och lät vitorna ligga i skålen medan jag förberedde resten av ingredienserna. Ett tips när man ska separera flera äggvitor är att knäcka äggen ett i taget över en skål och låta äggvitan rinna ner i den. Lägg gulan i en annan och spara eventuellt dessa till tex lemoncurd eller gör en äggröra.
Häll över vitan i skålen du ska vispa i innan du separerar nästa ägg. På så vis kommer du inte förstöra alla äggvitor om du skulle råka få med lite av gulan när du separerar (vilket är lätt hänt men gör då inte misstaget att använda det ägget, då blir det ingen maräng)
Häll över vitan i skålen du ska vispa i innan du separerar nästa ägg. På så vis kommer du inte förstöra alla äggvitor om du skulle råka få med lite av gulan när du separerar (vilket är lätt hänt men gör då inte misstaget att använda det ägget, då blir det ingen maräng)
Nästa tips är att vara väldigt noggrann när du siktar mandelmjölet. Jag siktar mandelmjöl och florsocker var för sig genom en finmaskig sil så att endast de små kornen kommer med. Det tar lite tid men jag har upplevt att resultatet blir bättre så.
När du gör smörkräm är det viktigt att smöret inte är vare sig för varmt eller för kallt. Det ska vara mjukt men inte rinna. Skulle smörkrämen skära sig går den att rädda, googla skuren smörkräm så får du upp bra tips beroende på om du haft för varma eller kalla ingredienser!Ingredienser:
125 g mandelmjöl
225 g florsocker
4 normalstora äggvitor
25g strösocker
gul pastafärg, några droppar (jag köpte min på panduro)
Smörkräm:
100g rumsvarmt smör
1.5dl florsocker
1 citron, saft och skal
1.Separera äggvitorna, låt dem ev. stå i rumstemperatur över natten med plast över. (Jag bakade direkt)
2.Blanda florsocker och mandelmjöl och sikta alltihop så stora bitar försvinner. Väg igen och sikta i lite mer mandelmjöl så vikten blir korrekt.
4.Vispa äggvitorna hårt i en separat bunke tills den går att vända upp och ner.
5.Vispa i sockret i äggvitesmeten, lite i taget. Tillsätt pastafärgen.
6.Vik försiktigt ner marängsmeten i mandelblandningen. Vänd om med stora luftiga tag.
7.Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper (som du fäst med lite smet så att pappret ligger rakt utan veck).
8.Dunka plåten hårt i bänken, så slipper du toppar på dina macarons. Låt stå i minst en timme i rumstemperatur. Grädda inte makronerna innan de har satt sig, då spricker de!
9.Grädda i 160 grader i 10-12 minuter. Passa noga, de ska inte få färg, jag behövde sänka temperaturen till 120 grader en stund mot slutet. Testa om de är klara genom att försiktigt försöka lyfta en makron, om den släpper från plåten är de klara. De är godast när de är lite sega och inte blir för torra, det är en svår avvägning när de ska tas ut!
10.Ta försiktigt loss makronerna från plåten när de svalnat något.
10.Rör/vispa ihop smörkrämen, spritsa eller bred ut den på varannan makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt. Förvara i kylen, det är godast att vänta med att äta dem till dagen efter. De kan förvaras i upp till en vecka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar