torsdag 3 mars 2016

Glutenfritt teff- och fröbröd

Om du vill ha ett gott, näringsrikt bröd utan jäst som du snabbt rör ihop och som sedan sköter sig själv i ugnen ska du testa detta goda bröd! Jag blev förvånad över hur saftigt och smakrikt det blev och det här brödet kommer bakas ofta hemma hos mig från och med nu! 


Bikarbonatbröd ska inte jäsa men behöver någon typ av syra för att bilda luftighet. Jag har använt filmjölk men till exempel äppelcidervinäger går också att använda om man vill utesluta mjölkprodukter. Brödet håller sig saftigt några dagar i rumstemperatur om du förvarar det inlindat i en kökshandduk. Om det mot förmodan skulle finnas bröd kvar när det börjar bli lite hårdare är det jättegott att rosta! 


Teff är ett mycket näringsrikt, glutenfritt sädesslag med fullkornskaraktär. Det finns olika märken som säljer teffmjöl, som risenta, biofood och jyttemjöl. Det finns både mörkt och ljust, jag använde det ljusare från biofood i mitt bröd. Teff är rikt på fibrer till skillnad från många andra glutenfria mjölsorter. Det innehåller också protein, vitaminer och mineralerna magnesium, kalcium och järn. 

Testa det här brödet som förutom det nyttiga teffmjölet även innehåller godsaker som linfrön, chiafrön, sesamfrön, solrosfrön och morot. Alla dessa fröer bidrar inte bara till en behaglig mättnadskänsla utan även bra fettsyror, mineraler och vitaminer. Moroten bidrar med näring och saftighet. Lycka till med baket! 



Glutenfritt teff- och fröbröd 

2 dl havregryn
1,5 dl teffmjöl
0,5 dl krossade eller hela linfrön 
0,5 dl havremjöl (kör havregryn i mixer till ett fint mjöl) 
0,5 dl sesamfrön 
1 dl solrosfrön
1 msk chiafrön 
2 msk fiberhusk 
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver 
1 tsk brödkryddor
0,5 tsk salt 
4 dl filmjölk 
0,5 dl finriven morot 
3-4 msk honung 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser noga. Rör ner fil, morot och honung. Brödet ska vara riktigt kletigt. Klicka ut smeten i en avlång, vanlig brödform som du smort med lite rapsolja. Ställ in i mitten av ugnen i 45-55 minuter. Titta till brödet då och då så att det inte bränns. Ta ut brödet och låt det svalna en stund innan du försiktigt med hjälp av kniv eller stekspade tar ut det ur formen. Linda in i kökshandduk och låt svalna helt innan du skär i det. Glutenfritt bröd behöver "sätta sig" lite innan det äts för annars kan det bli svårt att skära i och upplevas som att det inte riktigt är färdiggräddat. Njut sedan med valfritt pålägg och kanske en kopp kaffe eller te! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar