tisdag 22 december 2015

Lingonsill

Sedan jag började lägga in egen sill för några år sedan har jag verkligen fått smak för det och har provat med olika smaksättningar. I år testar jag lingonsill och tycker att den blev mycket god med den lätta sötman från lingonen och dessutom blir det vackert med den röda färgen. Det är inte alls svårt att lägga in sill själv när man använder inläggningssill som finns att köpa i affärerna. Jag tycker sillen blir lite fastare i köttet än köpt sill och när man själv får välja tillbehören känns det fräscht och extra gott. 

Här kommer receptet som räcker till 4 personer eller 8 på en buffé om du bjuder på ytterligare en eller två sillsorter.


Recept
1 burk/ask inläggningssill, 420g
1 rödlök
1 dl frysta lingon 
1,5 dl vatten 
0,5 dl ättiksprit, 12% (eller om du har ren ättika 0,25 dl vatten 0,25 dl ättika) 
2 dl socker
1 tsk hela vitpepparkorn
1 tsk hela nejlikor 
1 tsk hel kryddpeppar 
2 lagerblad 

Häll vatten, ättiksprit och socker i en kastrull. Mortla kryddorna lätt och tillsätt med lagerbladen. 

Koka upp och koka några minuter tills sockret löses upp. Låt svalna helt. 


Häll av sillfiléerna och skölj dem, skär i mindre bitar. Skala och skiva rödlöken. 

Varva lök, sill och lingon i en fin burk med lock och häll över den kalla lagen. Låt stå och dra i 1-2 dygn innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar