Chokladbollar med nötter som bas gör jag ofta och äter som ett mellis eller gott kvällsfika. Nötbollar med kaffe och kakao i är nog en favorit :-) Här kommer ett bra recept där jag har använt mandlar som bas. Igår gjorde jag mandelmjölk och då blir det alltid nötmjölksrester kvar i form av finhackade mandlar. Mandlarna har varit blötlagda över natten vilket gör att de passar bra i dessa nötbollar, då har man blivit av med de svårsmälta enzymerna. Om man inte har mandlar går det lika bra med tex cashewnötter.
Nöt-och kaffebollar, ca 8-10 st:
ca 1,5-2 dl mandelrester efter att ha gjort nötmjölk eller ca 1 dl andra nötter
6 färska dadlar
3 msk kakaopulver
1 dl kokosflingor
4 msk starkt kaffe
1 msk kokosolja
eventuellt honung till sötning
kokosflingor att rulla i
Mixa mandelresterna med övriga ingredienser till en fuktig massa. Om den känns för torr, tillsätt mer kaffe och/eller kokosolja. Jag tog inte i någon honung i mina nötbollar eftersom jag har tänkt äta dem som mellanmål. Till fika kan det vara godare om de är lite sötare. Forma bollar och rulla dem i kokos!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar