I helgen bjöd jag på fika och jag ville som vanligt göra det lite hälsosammare. Att kunna fika gott och samtidigt få i sig lite näringsämnen och få bra mättnad är inte fel! Fikan blir ett mellanmål :-) Fina vitaminer och mineraler ifrån jordgubbar och rabarber och bra energi ifrån havregryn och nötter. Dadlarna står för sötning och där får du även i dig fibrer som är bra för magen.
Om man känner att man skulle kunna ge sig iväg och träna en stund efter fikan, då har du lyckats bra. Är man däremot seg och trött och känner för en powernap, då har man antagligen fått i sig för mycket snabba kolhydrater i form av socker och vetemjöl och kanske även lite för mycket grädde.
Det jag bjöd på var rawfood choklad bollar (nästan raw eftersom de innehåller kaffe) men formen var i form av donuts. Recept ifrån lisaoerikhalsoblogg.ellematovin.se Receptet nedan!
Jag bjöd även på en rabarber- och jordgubbskaka, utan socker och vetemjöl/mjölk. Kakan blev god men lite väl kladdig så om jag gör den igen byter jag nog ut lite av mjölet mot dinkel för att få den lite torrare och mer lik en sockerkaka. Recept nedan!
De har börjat få in svenska jordgubbar i butikerna och de var så goda och söta så de passar perfekt i en kaka och tillsammans med rabarber
Rabarber och jordgubbskaka med mandel och pistage
Rabarberkräm
200g dadlar, smått hackade
150 g rabarber
6 jordgubbar
4 dl vatten
1-2 tsk lönnsirap eller honung
1 tsk nystött kardemumma
0,5 dl rapsolja
Kaka
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl dinkelmjöl
2 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 dl hackade pistagenötter
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
3 ägg
jordgubbar och rabarber samt mandelspån till dekoration
Skär rabarbern och jordgubbar i tunna skivor, lägg bort en fjärdedel. Blanda resterande rabarber och jordgubbar med vatten, dadlar, lönnsirap och honung i en kastrull. Låt puttra på medelvärme ca 10-15 minuter tills den tjocknar och blir som en sylt. Låt svalna lite och tillsätt rapsolja samt din fjärdedel med rabarber och jordgubbar.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt rabarbersylten samt sist äggen som du först har vispat upp ordentligt.
Smörj en form med löstagbar kant med rapsolja och bröa med lite mandelmjöl. Häll i smeten. Använd en osthyvel och skär några långa remsor av en rabarberstjälk samt tunnskiva 2 jordgubbar som du sedan trycker fast i smeten (valfritt). Strö över lite mandelspån och grädda 175 grader i ca 30-35 minuter. Låt svalna lite och dekorera med lite färska jordgubbar samt eventuellt lite hackade pistagenötter. Servera med grädde eller kokosgrädde.
Raw chokladdonuts
ca 15 st
120 gram havregryn
140 g dadlar som du lagt i blöt med ca 1,5 dl vatten i minst 30 minuter
40 g kakao
30 g kaffe, avsvalnat
10 g lönnsirap eller honung
60 g kokosflingor
1 krm vaniljpulver
valfri topping, tex kokos eller pistage
Mixa alla torra ingredienser till ett mjöl. Tillsätt dadlar, kaffe och lönnsirap och mixa igen. Jag tog även en del av vattnet som dadlarna legat i och mixade i för att få en bra, riktigt kladdig konsistens. Forma långa, smala remsor av smeten och sätt ihop till en ring. Gör inte för stora remsor, de är mäktiga! Hellre flera små. Doppa i valfri topping, jag tog fint hackade pistagenötter. Jag gjorde faktiskt några vanliga chokladbollar också av smeten som jag doppade i kokos. Servera med en kopp kaffe.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar