lördag 2 januari 2016

Vietnamesiska vårrullar

Ett riktigt gott tilltugg/förrätt som jag gör då och då är vietnamesiska vårrullar. De är fräscha, krispiga och hälsosamma och ingredienserna går att variera utifrån var och ens smak. Testa! 


Ingredienser till 12 stora eller 24 halvor:
1/2 gurka i tunna stavar 
1 morot i tunna stavar 
1-2 dl riven isbergssallad 
12 räkor (eller ta fler om du vill, det gjorde jag)
1/2 mogen mango i skivor 
1 avocado i smala skivor 
12 st rispapper 
Färsk mynta och färsk koriander 

Nuoc cham sås: 
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 vitlök, finhackad
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl saft av lime (ca 3 st) 

Blanda ihop såsen och låt stå kallt ca 30 min. Se till att du har alla grönsaker uppskurna och räkorna skalade och redo. 


Lägg ett rispapper i en vid skål med ljummet vatten så att hela pappret får plats, var försiktig så att det inte går sönder. Vänta några sekunder och lägg sedan pappret på en skärbräda eller ett fat. (Jag tycker ibland att det blir för mycket rispapper för min smak och då delar jag försiktigt pappret på mitten när jag har doppat det och det är lite mjukt och lägger fyllning i båda halvorna och viker ihop med samma teknik som nedan)

Lägg några blad mynta och koriander mitt på rispappret, fortsätt med lite av gurkstavar, morotsstavar, isbergssallad, mango och avocado. Ta inte för mycket för då blir det svårt att rulla. Ta sedan 1-2 räkor.

Rulla ihop från längden och vik in kanten från höger och vänster. Tryck till när du viker så att fyllningen hålls på plats. Om du vill delar du rullarna på mitten så blir de smidigare att äta. Doppa i såsen vid servering! 

Jag brukar variera innehållet i rullarna, ibland tar jag det jag har hemma. Kokta, tunna risnudlar är gott att ha i och gör dem mer matiga. Man kan också byta ut räkorna mot lax eller någon färs som man först steker. De kan såklart göras helt vegetariska också. Jag försöker tänka på att använda olika konsistenser; krispigt, mjukt, tuggigt. Och sötman från mangon är riktigt god att få med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar