lördag 23 januari 2016

Glutenfria mandelscones med chiafrön


Godmorgon! Jag brukar experimentera med olika sconesrecept för att få till en utan vitt mjöl som smakar gott. De här från kungmarkatta är riktigt goda! Scones är ju också enkla att göra och går snabbt att svänga ihop på morgonen när man snabbt vill njuta av en god frukost. Dubbla gärna receptet!


2 scones 

2 dl mandelmjöl 
1 krm salt 
1 tsk bakpulver 
1/2 msk fiberhusk 
25 g smör 
0,75 dl mjölk/havremjölk
1 ekologiskt ägg 
1/2 msk chiafrön 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl, salt, bakpulver och fiberhusk i en bunke. 

Tillsätt smöret i tärningar och arbeta med fingrarna in smöret i degen. 

Tillsätt mjölk, ägg och chiafrön och arbeta ihop till en smet. Den ska vara ganska kladdig, i ugnen kommer den hålla ihop bra. Klicka ut till 4 scones på en plåt med bakpapper. Toppa eventuellt med lite kokosflingor och grädda 10-15 min tills de är gyllenbruna. 

Direkt när du tar ut sconesen kommer de vara ganska smuliga. Så vänta en liten stund innan du skär i dem. Bäst är att vänta tills de svalnat men så länge klarade jag inte att vänta :-) Hellre lite smul... Njut dem med smör och ost eller färskost med mosade hallon. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar