Jag bidrog med Västerbottenpaj och basilika- och citronsill till midsommarlunchen. Jag gjorde även en förrätt i små snapsglas: löksill, ägg, gräslök, ärtskott (allt finhackat) och lite skirat smör som hälldes över. Dekorativt och gott! Även pajen och sillen blev mycket goda och jag tänkte dela med mig av receptet till pajen samt sillen här. Sillreceptet är inspirerat av Leila Lindholm.
Västerbottenpaj 8-10 bufféportioner
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
4 dl riven lagrad ost, tex Västerbotten
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk salt
pep
ev lite chilipulver
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop smör och mjöl i en bunke, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform och kyl ca 30 min. Nagga med en gaffel och förgrädda i ugnen ca 10 min.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor. Tillsätt den rivna osten och rör om. Häll över i pajskalet och grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Ta ut och låt svalna lite innan du äter.
Basilika- och citronsill
2 pkt 5-minuterssill
2 msk sweet chilisås
1 kruka basilika
1/2 klyfta vitlök
3 dl grekisk yoghurt
Skal av 1 citron, finrivet
1,5 msk olivolja
Flingsalt och svartpeppar
Häll av sillen i en sil och låt all vätska droppa bort. Skiva den i sneda bitar. Blanda sweet chili, hackad basilika, riven vitlök, yoghurt, citronskal, olja och kryddor. Blanda sillen med såsen och fyll en väl rengjord burk. Den kan ätas direkt men kan med fördel serveras efter 1-2 dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar