måndag 16 januari 2017

Mat och gröt till små

Hej på er!

Här kommer ett inlägg om bebismat och bebisgröt som jag tidigare har lovat :-) Det blir två recept på lunch/middag samt ett uppdaterat grötrecept.


Jag får mycket inspiration ifrån två konton som jag tycker ni ska besöka: Minimat och Matderiven. På minimat är recepten oftast väldigt enkla och går snabbt att göra. Jätteskönt en vardag när man snabbt vill slänga ihop lite mat till sitt barn. Även på matderiven finns enkla recept men också recept som tar lite längre tid och hon förklarar också mer utförligt om näringsämnen samt vad man ska tänka på. Receptet på aprikospurén är därifrån och grötreceptet som jag gör är inspirerat därifrån även om jag har ändrat lite. Hönsfärssåsen och torskreceptet i det här inlägget är inspirerat av minimat.


Längst ner i det här inlägget lägger jag upp en favorit i repris, receptet på aprikospuré som jag tycker är så enkelt och så gott och så användbart! Jag har alltid en sats i frysen redo för gröt, smoothie etc. Jag lägger även upp ett uppdaterat recept på gröt som jag tycker fungerar mycket bra nu för Emanuel. Han gillar den här gröten som innehåller bra med näringsämnen och framförallt det eftertraktade järnet som jag har skrivit om tidigare.


En stor anledning till att jag använder quinoaflingor eller hirsflingor är för att de innehåller mer järn än havregryn. Boveteflingor använder jag också men de innehåller mindre järn än havregryn och de använder jag mer för att variera smaken. Quinoaflingorna är mest järnrika men har också en väldigt speciell smak som bebisar kan ha lite svårt för.


Om vi ska räkna lite på vad en portion gröt ger i järnvärde. Jag brukar göra gröt på ca 2 msk flingor för jag har märkt att min bebis ofta inte orkar mer än så. 2 msk motsvarar lite mindre än 15g gröt. För havregryn skulle det innebära ca 0,8 mg järn. Boveteflingor ca 0,6 mg järn. Hirsflingor ca 1mg järn. Quinoaflingor ca 1,4 mg järn. En liten puck aprikospuré motsvarar ca 1,3 mg järn. 1 msk kokosmjöl ger ca 1 mg järn. 1 msk malda pumpafrön ger ca 0,8 mg järn och 1 tsk smulat paltbröd hela 1 mg järn. För Emanuels grötportion blir det alltså ungefär såhär:



2 msk gryn: ca 1mg järn (beroende på sort men i genomsnitt)

1 tärning aprikospuré: 1,3 mg järn
1 msk kokosmjöl: 1 mg järn
1/2 msk malda pumpafrön: 0,4 mg järn
1 tsk smulat paltbröd: 1 mg järn

Totalt ca 4,7 mg järn per portion gröt.


Även kokosmjölk innehåller lite järn, om du väljer att göra gröten på kokosmjölk. Ekologisk havremjölk får inte järnberikas så därför innehåller den inget järn.


Bebisar behöver 8 mg järn per dag. Så om han får denna gröt till både frukost och mellis alternativt innan läggdags har vi kommit upp i mer än dagsbehovet. Då har vi inte räknat med det järn som han får via lunchen och middagen.


Mat till bebisar



Nu över till lunch och middag! Det är så roligt att laga barnmat! Att välja ut de bästa råvarorna, kombinera smaker och få det att smaka gott utan att tillsätta salt är en utmaning. Det är också roligt att så lite som 200 g nötfärs räcker till så många portioner. Då blir det lättare att välja ekologiskt eftersom det känns som om man får ut mer för varje portion. När jag lagade kycklinggryta till Emanuel häromdagen köpte jag ett KRAV-märkt kycklingbröst som såklart kostade en del. Men det räckte till ca 12-14 portioner (!!!) vilket gör att det verkligen känns värt pengarna. 

Jag vill förmedla till mitt barn hur fantastiskt det är med mat. Dofter, smaker, olika konsistenser. Var inte rädd att krydda maten till bebisen! De flesta kryddor går bra (ej socker och salt). Jag tror på att låta barnet smaka mycket olika kryddor och råvaror. De dofter som sprider sig i köket medan man lagar maten skapar ett matminne i barnet. Kanske kan barnet få vara med i bärsele eller på golvet medan du/ni lagar mat, Emanuel blir helt stilla och lugn i famnen när han får vara med och titta när vi lagar mat. Och sedan sitta ner tillsammans vid bordet, ha en lugn stund, kanske lite tända ljus och visa att man njuter av maten. Jag tror att allt detta bidrar till att barnet får en positiv känsla kopplad till mat och att äta som han/hon bär med sig i livet. 


Jag varierar recepten och serverar Emanuel kyckling, nöt-/hönsfärs, lax/torsk och vegetariskt (bönor/ärter/linser). Som kolhydratkälla har jag couscous, bulgur, potatis, sötpotatis, rotfrukter eller pasta. Jag använder ekologiska ingredienser i så stor utsträckning som möjligt. Ett tips för att alltid kunna slänga ihop en rätt är att ha några basingredienser hemma: krossade tomater, kokosmjölk, röda linser, en liten pastasort, couscous och bulgur. Örtkryddor i frysen: persilja, basilika, dill och gräslök. Frysta ärtor och fryst majs. Fryst fisk och nöt-/hönsfärs. Har du detta hemma kommer du långt och kan göra mycket utan att behöva handla! 


Barn under två år kan behöva extra fett i maten. Jag tillsätter därför ca 1 tsk fett per portion som jag rör i just innan servering. Läs mer här om vad man ska tänka på vid matlagning till små barn.
 




Detta är ett recept på kycklinggryta som finns hos matderiven jag tipsat om ovan! Återkommer med en variant av det receptet.



Torsk med rotfrukter, blomkål och lime! Och bredvid, underbara sötpotatisbollar, rostade i ugn, recept kommer senare. Perfekt för en bebis som gillar att äta själv.  








Ett populärt recept här hemma är hönsfärs med pasta. Här kommer receptet som räcker till ca 4-6 portioner för Emanuel som inte äter jättestora portioner. Frys in i portioner i frysen, jag fryser in i dessa från barnmatsburken eller i glasburkar.

Hönsfärssås med pasta 4-6 portioner


200g ekologisk hönsfärs (nötfärs går också utmärkt)

2 dl krossad tomat 
2 tsk oregano
2 dl frysta ärtor
1 dl okokt pasta, liten sort
2 dl vatten 
1 tsk ekologisk kallpressad rapsolja tillsätts vid servering

Lägg allt i en kastrull och låt koka på låg värme ca 15 min. Mixa med stavmixer eller blender till önskad konsistens, jag har gärna lite bitar kvar nu när min lilla är 9 månader. Till de allra första portionerna kan du behöva späda med mer vätska och mixa slätare. Tillsätt rapsoljan när du serverar varje portion! 



Torsk med rotfrukter, blomkål och lime 4-6 portioner

1 fryst torskfilé, skuren i bitar (ca 200g)
 

1 palsternacka
1 morot
1 tsk fryst dill
1 tsk fryst persilja
2 dl blomkål, skuren i mindre bitar
1-2 msk limesaft (efter smak, min bebis gillar den syrliga limen!)
1/2 liten lök, hackad
1 dl grädde eller havregrädde
rapsolja vid servering 

Skala och skär rotfrukter i små bitar, koka tillsammans med lök och blomkål tills mjukt i vatten som precis täcker. Häll av så endast lite vatten återstår. 
Lägg i torsk, kryddor och lime och koka tills fisken är klar. Mixa till önskad konsistens. Tillsätt rapsolja vid servering. 
 


Och så kommer receptet på aprikospuré som jag tycker alla barnfamiljer ska ha i frysen! Samt ett uppdaterat grötrecept. Har experimenterat mig fram till ett bra recept nu tycker jag som Emanuel gillar och orkar äta upp. Men prova dig fram tills du hittar en bra kombination av alla ingredienser. Det går såklart att enbart ta mixade pumpakärnor eller mixat paltbröd och ej både och om du vet att ditt barn får tillräckligt med järn utan dessa. 


En sats aprikospuré (frys in i istärningslådor)

200 g torkade, eko osvavlade aprikoser
1/2 tsk nyponskalmjöl
vatten 

Blötlägg aprikoserna med vatten som precis täcker över natten. Mixa med en stavmixer alltihop, även vattnet de har legat i, till lagom konsistens. Eventuellt kan lite mer vatten behövas. Puréen är god även till pannkakor eller i smoothie. Kan förvaras i kylen några dagar eller med fördel frysas in i istärningslådor så är det bara att ta fram efter behov!

Bebisgröt 1 portion

1 msk ekologiskt kokosmjöl 
1/2 msk fint mixade ekologiska pumpakärnor 
1 dl ekologisk kokosmjölk eller havremjölk eller blandat
1,5 msk ekologiska quinoaflingor, hirsflingor och/eller boveteflingor 
0,5 tsk mixat paltbröd (kan uteslutas men ger bra järnvärde)
1 krm kanel
1 tsk kokosolja, kallpressad
1 puck fryst aprikospuré (se ovan)
eventuellt lite vaniljpulver



Koka ihop allt utom kokosolja och aprikospuré i en kastrull på svag värme. Späd med mer vätska vid behov. Min bebis gillar en gröt som inte är för stabbig utan lite lösare. Tillsätt sedan aprikospuré så gröten svalnar och vid servering kokosolja. 



Gröt med en tärning aprikospuré som jag rör ut så gröten svalnar samt får bra näringsvärde 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar