Trattkantarellsoppa med chèvrecreme
4 port
Att gå i skogen och plocka svamp har jag älskat sedan jag var liten. Jag har en favoritskog för svampplockning som inte bara bjuder på rikligt med svamp utan också underbart mjuk mossa, en bäck som porlar och höga träd som släpper igenom solljuset och värmer ansiktet. Den här soppan brukar jag göra med färska trattkantareller under
hösten men nu på vintern har jag ofta frysta kvar att ta fram. Perfekt med en
smakrik soppa nu under vintern när man vill värma sig inne.
400g färska eller frysta och tinade trattkantareller
2 dl cremé fraiche
2 dl grädde
4 dl mjölk
2 msk kantarellfond
2-3 msk smör
1 stor nypa havssalt
1 msk sherry, eller efter smak
1 dl cremé fraiche
100 g chèvre
lite persilja
Dela svampen och stek i smöret tillsammans med finhackad lök
och salt i en gryta. Fräs tills vätskan gått ur. Tillsätt övriga ingredienser
och låt koka upp. Drag från plattan och mixa slät med stavmixer. Smaka av med
salt och tillsätt eventuellt mer mjölk om den känns tjock. Smula chèvre och
blanda med cremé fraiche. Häll upp i skålar och toppa soppan med chèvreblandningen
och lite persilja.
Fulla korgar efter ett par timmars promenad |
En härlig syn när man är ute i skogen! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar