fredag 27 februari 2015

Fräsch lunch med kyckling och asiatisk pesto

En god och fräsch lunch med kyckling som bas och näringsrika tillbehör. Både grönkål och granatäpple är rika på antioxidanter som stärker och skyddar vår kropp. Jag försöker alltid tänka på att äta färgglad mat för att se till att få i mig mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den färgglada maten är ju också så otroligt god och vacker att se på! Till den här rätten serverade jag en asiatisk pesto som var riktigt kryddig och smakrik.

Recept asiatisk pesto:

Kärna ur 2 st röda chili. Finhacka dem och finhacka även 2 vitlöksklyftor och 40g färsk ingefära. Kör i matberedare eller mixer tillsammans med 1 kruka koriander, 1 kruka persilja, en näve babyspenat samt en liten näve valfria nötter, jag tog valnötter. Droppa i ca 8 msk rapsolja och ca 1 msk sesamolja och fortsätt mixa tills det blir en pesto. Smaka av med salt och lite citron. 

Servera exempelvis med ugnsstekt kyckling och/eller stekt halloumi, grönkål, babyspenat och granatäpplekärnor. 





tisdag 24 februari 2015

Glutenfri grönkål- och ädelostpaj

Grönkål är en favorit i mitt kök. Jag brukar ha den som tillbehör till maten istället för sallad och steker den ofta krispig i lite olja. Ibland droppar jag över lite balsamvinäger, smular över lite fetaost och toppar med pinjenötter och granatäpplekärnor. Så gott och vackert!



Vid ett par tillfällen har jag gjort grönkålspaj och har nu hittat ett recept som är svårslaget. Bottnen till pajen är glutenfri och är otroligt smakrik och perfekt krispig. Receptet kommer från Tv programmet "Go'kväll" och skaparen är Susanne Jonsson, här är hennes recept:

http://www.svt.se/gokvall/recept/mandelpaj-med-gronkal-och-adelost

Jag har inte ändrat så mycket, receptet är riktigt bra som det är.





Grönkålspaj ca 6 portioner




  • Pajdegen:





    • 5 dlmandelmjöl, går att byta ut delvis mot andra mjölsorter
    • 1 dlsesamfrö
    • 1,5 mskfiberhusk
      1 tsk salt
      75 g smör i bitar
      1 ägg

      Fyllning:
    • 150 gfärsk svamp, jag tog trattkantareller från frysen som jag först tinade upp 
    • 150 ggrönkål, i bitar
    • 1 strödlök, skivad
    • 140 gädelost




    • Äggstanning: 
    • 3 stägg
    • 2 dlmjölk
    • 1 tsksalt
    • 0,5 tsksvartpeppar







    • Mixa ihop mandelmjöl, sesamfrö, fiberhusk, salt och smör i matberedare. Tillsätt ägg och mixa slätt. Tryck ut degen i en stor pajform cirka 28 cm i diameter eller 6-7 små pajformar. Ställ i kyl 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader, förgrädda pajerna i ugnens nedre del 10 minuter för små, 20 minuter för stor paj. Låt svalna och förbered fyllningen (nedan).
    • Fräs svamp i smör tills all vätska kokat bort. Lägg i grönkål och lök, fräs tills de mjuknar. Låt svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop samtliga ingredienser till äggstanning. Fyll pajskalet med svampfräset, smula på ost och häll på äggstanning. Grädda i ugnens nedre del till pajerna fått vacker färg och äggstanningen stannat. Det tar cirka 20 minuter för små, 30-40 minuter för en stor. Servera med blandad sallad. 













    måndag 16 februari 2015

    Smoothie

    Till frukost och till mellanmål gör jag gärna en smoothie som går snabbt att mixa ihop med ingredienser jag har hemma. Använd en valfri mjölk eller naturell yoghurt som bas samt frysta bär. Söta och krydda sedan som du vill, med tex färskpressad juice, dadlar eller honung. En favorit hos mig är att tillsätta riven, färsk ingefära och lite kanel. Blir toppengott och en riktig näringsbomb! Recept på smoothien på bilden, litet glas:

    1 dl havremjölk
    ca 0,5 dl färskpressad äpplejuice
    1 dadel 
    1-2 dl frysta hallon
    några färska jordgubbar
    några blad färsk citronmeliss
    en bit finhackad färsk ingefära
    kanel


    Mixa allt i en blender och häll upp i ett glas. Strö eventuellt över lite kokosflingor samt toppa med citronmeliss. 




    lördag 7 februari 2015

    Glutenfria semlor

    Dessa semlor har en härlig kardemummasmak och blir jättegoda med hemgjord mandelmassa. De är glutenfria och utan raffinerat socker, de kan även göras laktosfria om man byter ut grädden mot krämig kokosmjölk samt smöret mot kokosolja. Det blir ca 8 st om du gör små.

    Bullarna: 
    2 ägg
    1 dl krämig kokosmjölk (tex garants, eller det krämiga i en burk kokosmjölk)
    3 msk honung (eller annan sötning efter smak, jag bytte en del av honungen mot kokossocker)
    50 g smör, rumsvarmt
    2 dl mandelmjöl
    1 msk kokosmjöl
    1,5 msk fiberhusk eller psyllium
    1 dl pofiber
    2 tsk bakpulver
    1,5 -2 tsk kardemumma
    1 krm salt

    Mandelmassa:
    1 dl krämig kokosmjölk
    100 g mandlar utan skal
    2 msk honung

    Grädde eller krämig kokosmjölk


    Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en tom plåt nederst i ugnen. Vispa smör och sötning luftigt, tillsätt ägg och kokosmjölk och fortsätt vispa. Blanda de torra ingredienserna för sig, så att bakpulvret blandas ordentligt. Blanda mjölblandningen med den blöta blandningen. Låt stå till sig i 5-10 minuter för att tjockna lite.

    Rulla bollar av smeten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Du kan också klicka ut smeten i en smord muffinsplåt om det är svårt att rulla (Det gjorde jag). Sätt in på ett galler och skvätt en matsked vatten på den tomma plåten nederst, stäng fort. Grädda i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna. Kör mandlarna i en matberedare någon minut, blanda sedan med kokosmjölk och honung eller annan sötning till en massa. Skär ut locket och gröp ur semlan, lägg i mandelmassan. Toppa med spritsad grädde eller krämig kokosmjölk sötat med lite flytande vaniljarom. Pudra över sukrin melis när du tagit på locket.


    Dessa är bakade i muffinsformar men det går också bra att rulla till bollar och grädda 




    måndag 2 februari 2015

    Färska vårrullar med lax

    Krispiga grönsaker, fräsch lax och en sås med lite sting i gör dessa vårrullar riktigt goda! Jag serverade dessa som tilltugg på en fest och de gjorde succé! De passar även att servera som tillbehör till exempelvis en soppa för att få en komplett måltid.



    Det tar lite tid att hacka upp alla grönsaker och det kan ta några gånger innan man får till rullningen men det är verkligen värt det. Testa! 

    Ingredienser till 12 stora eller 24 halvor:
    100g tunna risnudlar
    1/2 gurka i tunna stavar 
    1 morot i tunna stavar 
    1-2 dl riven isbergssallad 
    2 dl böngroddar 
    ca 140 g salmalax (eller räkor/kyckling tex)
    12 st rispapper 
    Färsk mynta och färsk koriander 

    Sås: 1 röd chili, urkärnad och finhackad, 1 vitlök, finhackad, 3 msk strösocker, 1/2 dl kokande vatten, 1/2 dl fisksås, 1 dl saft av lime (ca 3 st) 

    Koka nudlarna och skölj i kallt vatten. Skär i ca 5 cm längd. Blanda ihop såsen och låt stå kallt ca 30 min. Skär salmalaxen i tunna skivor. Lägg ett rispapper i en vid skål med ljummet vatten så att hela pappret får plats, var försiktig så att det inte går sönder. Vänta några sekunder och lägg sedan pappret på en skärbräda eller ett fat. 

    Lägg mynta och koriander mitt på rispappret, fortsätt med lite av gurkstavar, morotsstavar, isbergssallad och böngroddar. Ta sedan lite lax. Rulla ihop från längden och vik in kanten från höger och vänster. Tryck till när du viker så att fyllningen hålls på plats. Om du vill delar du rullarna snett på mitten så att de får ett fint snitt. Doppa i såsen vid servering!